FAQ

DSC06742 edited - FAQ

Vaak krijg ik vragen die betrekking hebben op mijn blog, apparatuur, fotografie, bewerking of over andere zaken die te maken hebben met mijn blog. Ik geef graag antwoord op jullie vragen en het leek mij handig om de meest gestelde vragen met jullie te delen en daar antwoord op te geven. Heb je een andere vraag? Deze mag je altijd mailen naar allaboutbertina@gmail.com of stellen via sociaal media.

VEELGESTELDE VRAGEN

Welke camera gebruik je?
Ik gebruik mijn Canon 700D camera voor het maken van de foto’s

Welke apparatuur / objectieven gebruik je nu?

  • Canon EF-S 18-55mm f/3.5-5.6 IS II – (kitlens)
  • CANON EF 50mm f/1.8 STM –  (portretlens)
  • Canon EF 75-300mm f/4.0-5.6 III – (zoomlens)
  • CANON SPEEDLITE 430EX III-RT – (reportageflitser)

Welke programma’s gebruik je om je foto’s mee te bewerken?
Voor het bewerken van de foto’s gebruik ik Lightroom en Adobe Photoshop.

Welke laptop gebruik je?
Asus VivoBook 

Welke studiolampen gebruik je?
Voor de juiste belichting gebruik 3 Falcon Eyes Continu Lichtset LH-ESB5050K3 studiolampen en gebruik voor ooglooks de Falcon Eyes LED Ring Lamp Dimbaar DVR-384DVC op 230V. De lampen heb ik gekocht via bol.com

Hoeveel bezoekers heb je per maand?
Dat ligt tussen de 5.000 en 10.000 per maand.

Hoe krijg je gratis producten? Kan ik dat ook krijgen?
Dit krijg ik soms vrijblijvend opgestuurd van bedrijven, webshops of PR bedrijven. Ben je geen blogger, dan kun je deze producten niet krijgen. Je moet als blogger in geschreven staan bij PR bedrijven om persberichten en producten te kunnen ontvangen. Hebben bedrijven interesse in je blog en zien zij een samenwerking met jou zitten, dan nemen ze contact met je op. Dit gebeurt vaak per e-mail. Ondanks dat ik regelmatig producten ontvang koop ik zelf ook geregeld producten in de winkels. Wanneer het gaat om gekregen producten wordt dit onderaan de blogpost vermeld.  

Hoe verdien je geld met bloggen?
Door advertenties of betaalde opdrachten kun je geld verdienen met je blog. Bedrijven benaderen mij hiervoor en soms reageer ik zelf opdrachten. Ik krijg ook wel eens de vraag van hoeveel krijg je of kun je vragen voor een artikel. Dit is heel erg verschillend! Er is nu eenmaal geen prijslijst waar je je aan vast kunt houden als blogger. De bedragen zijn voor iedereen anders. Dit heeft te maken met de DA waarde van je website maar ook aan de hoeveelheid volgers en bezoekers. Prijzen worden vaak afgesproken met het bedrijf waarmee je de samenwerking wilt / of aangaat of wordt aangeven als het gaat om een opdracht. Wat ik je wel mee wil geven is, blijft wel realistisch en je moet er zelf ook 100% er achter staan! 

Hoe weet je zoveel over bloggen?
Ik blog inmiddels 7 jaar en heb daardoor veel kennis opgedaan over het bloggen, door dingen zelf te proberen en te onderzoeken. Op internet staan heel veel verschillende artikelen die daarbij geholpen hebben en die mijn vragen hebben beantwoord maar ook zijn er diverse boeken erover geschreven. Als je interesse er ligt dan je wilt er meer over weten of jezelf verder erin ontwikkelen dan ga je hier vanzelf meer in verdiepen. Een blog starten en opbouwen doe je niet in één dag, er gaat gewoon heel erg veel tijd in zitten maar ik kan je zeggen dat het zeker de moeite waard is. Zelfs naar zoveel jaar bloggen leer ik zelfs nog nieuwe dingen bij. Wees niet bang om een mede blogger te vragen mocht je al een eigen blog hebben en tegen dingen aanlopen. Je mag mij altijd een berichtje of mailtje sturen. 

Hoe weet je zoveel over fotografie, belichting, bewerking enz.?
Ook dit leer je door veel te doen en te durven experimenteren. Sinds september 2019 volg ik de opleiding voor fotograaf waardoor ik door mijn studie ook meer kennis heb gekregen / krijg over fotografie maar voor die tijd wist ik er ook weinig van en ging ik gewoon zelf dingen uitproberen en kijken wat het precies deed voor mijn foto’s. Gelukkig vind je op internet heel veel artikelen en boeken erover fotografie die je zeker verder willen helpen. Kom je er echt niet uit of wil je van iemand hulp krijgen? Ook hiervoor mag je mij altijd een berichtje sturen, ik vind het alleen maar leuk om mijn kennis met anderen te delen want samen sta je sterk en kom je verder! 

Hoe heb je allaboutbertina.nl gemaakt?
In 2015 ben ik mijn blog begonnen via blogger / blogspot. Dit is een gratis website waarmee je blog kunt maken. In het begin gebruikte ik gratis templates (lay-outs) en paste ik deze aan zodat het eigen werd. Toen ik er zeker van was dat ik verder wilde met bloggen heb ik een eigen (betaalde) domeinnaam aangeschaft maar ik raad je zeker aan om eerst te beginnen met een gratis domeinnaam. Ook ben ik van gratis templates over gegaan naar betaalde templates omdat je hier vaker net wat meer mee kunt en echt een professionele website kunt bouwen. Later ben ik overgestapt naar WordPress omdat ik meer uitdaging wilde en mijn blog nog professioneler en beter wilde maken. Ook voor WordPress moest ik nieuwe templates aanschaffen. Er zijn wel gratis templates beschikbaar en te vinden op Internet maar ik maak zelf gebruik van een betaalde. Sinds paar jaar maak ik ook gebruik van een webhosting pakket (website ruimte). Nu hoor je ik al denken van bij welke bedrijven zit je dan? Mijn domeinnaam heb ik bij Versio lopen en de webhosting bij Just Host.