ZO WEET JE WELKE HUIDTYPE JE HEBT

ZO WEET JE WELKE HUIDTYPE JE HEBT - ZO WEET JE WELKE HUIDTYPE JE HEBT

Je hebt vast wel eens op de verpakking van gezichtsverzorging producten zien staan: voor de droge huid , gecombineerde huid, gevoelige huid, vette huid of normale huid maar welk product past er dan het beste bij jouw huid? Elk huidtype heeft zijn eigen kenmerken en zo dus zijn eigen behoeftes. Het is belangrijk om te weten wat voor type huid je hebt zodat je daar je make-up en verzorgingsproducten kunt afstemmen. In dit artikel leg ik je huid hoe jij er achter komt welk huidtype jij hebt en wat voor behoeftes jouw huid heeft. Kijk en lees je mee?

Elk huidtype is afhankelijk van de talgproductie. Een droge huid heeft een tekort aan talg en bij een vette huid is de talgproductie juist actief. Een huidtype kun je niet veranderen maar je kunt het wel in balans brengen met de juist verzorging en producten. Onthoud wel dat de behoeften van de huid op elke leeftijd anders kunnen zijn. Wanneer je 18 bent heeft je huid juist meer vocht en bescherming nodig dan wanneer je 69 bent. Als je juist ouder wordt, wordt je huid droger en heeft je huid behoefte aan vocht, vet, bescherming en anti-verouderingsingrediënten. Leeftijd speelt daarom ook een belangrijke rol betreft de juiste verzorging voor jouw huid dus hou daar wel rekening mee.

Normale huid:
Als je deze huidtype hebt heb je geluk. Je huid is namelijk geheel in balans betreft de talgproductie. Je huid is altijd glad en je hebt (bijna) nooit last van puistjes of mee-eters. Je ziet je poriën wel zitten maar niet opvallend zitten niet verstopt. De huid ziet er fris en gezond uit!

Productadvies: Een goede dagelijkse reiniging en verzorging is belangrijk om deze goede balans te houden. Je wilt je huid wel beschermen tegen schadelijke omgevingsfactoren bijvoorbeeld vuil, make-upresten en om de vocht en talgproductie goed houden. Een lichte (nacht of dag) crème is voor jouw huid al meer dan voldoende.

Droge huid:
Een droge huid heeft een tekort aan belangrijke huidvetten. De huid produceert te weinig talg. Hierdoor ontstaan snel rimpeltjes en droge lijntjes en de huid ziet er wat mat en dof uit. Daarnaast kan de huid trekkerig en strak aanvoelen. Een droge huid kan zelfs rood of schilferig eruit zien en gevoelig worden. Je poriën zijn zeer fijn tot niet zichtbaar.

Productadvies: Jouw huid heeft een tekort aan vocht en huidvetten. Belangrijk is om de talg en vochtgehalte van de huid te verhogen en te beschermen tegen droge omgevingsfactoren. Het is belangrijk dat je voedende producten gebruikt die de huid snel weer comfortabel laten aanvoelen. Het beste kun je kiezen voor een voeding rijke crème of serum. Daarnaast is het belangrijk dat je dagelijks je huid goed reinigt zodat de voedende producten kunnen worden opgenomen in de huid.

Vette huid:
Bij een vette huid heb je een verhoogde talgproductie. Een vette huid  glimt vaak en dan vooral op de neus, het voorhoofd en de kin, de T-zone. De poriën zijn vergroot en duidelijk zichtbaar, die een ruwe huidstructuur geven. Hierdoor heb je sneller last van mee-eters, comedonen en puistjes doordat de poriën verstopt raken door de overmatige talgproductie.  Met de juiste producten kun je de huid egaler maken maar gebruik geen producten die de huid laten uitdrogen, vaak wordt je huid alleen maar vetter hierdoor omdat het dan nog meer talg / vet gaat produceren en dat wil je juist niet! Wees dus voorzichtig met het gebruik van matte producten betreft make-up.

Productadvies: Om de huid weer in balans te brengen is het belangrijk dat je de talgproductie af remt en de overtollige talg op de huid te verwijderen en de verstopte poriën en de huid diep te reinigen en onzuiverheden te verwijderen. Daarnaast houd het ook de vochtgehalte van de huid in balans en is de kans een stuk kleiner dat je last krijgt van onzuiverheden omdat het beschermt tegen schadelijke omgevingsfactoren. Reinig je huid met een milde cleancer, gebruik een  moisturizer op droge plekken, gebruik af en toe eens een klei masker, milde toner, gebruik een crème met  salicylzuur erin. Daarnaast zijn er ook speciale producten die tegen onzuiverheden en onzuiverheden werken, milde producten zijn een must! Mocht je twijfelen wat het beste bij jouw huid past vraag dan even een medewerker in de winkel om advies of ga eens langs bij een schoonheidsspecialist.

Gecombineerde huid:
Een gecombineerde huid is een combinatie tussen een vette en droge huid. Je huid hoeft niet overal vet te zijn. Vaak is de T-zone (voorhoofd), neus en kin vetter dan de rest  van je gezicht. Vaak komen er onzuiverheden en mee-eters op de delen waar het vetter is van je gezicht. Vaak zie je zwarte puntjes zitten, dit zijn poriën die verstopt zitten door de talg / vet.

Productadvies: Het lastige aan dit huidtype is dat je soms wel meerdere verzorgingsproducten nodig hebt en dat je de juiste producten gebruikt om de huid weer in balans te krijgen. Voor de droge / normale huid ben je een product nodig die de huid voed en de huid voldoende vocht geeft, voor de T-zone en de andere gedeeltes van het gezicht waar het juist vettig is moet je juist producten gebruiken die de talgproductie moeten verminderen.

 

Wist jij al welk huidtype je had? 

Foto: Freepik

Volg:
Delen:

1 Reactie

  1. 19 maart 2019 / 18:54

    Handig artikel! Ik weet sindskort dat ik een gemengde huid heb, dus daar pas ik nu m’n skin care routine ook op aan 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge