HOE BEDENK EN MAAK IK EEN FLATLAY?

afba8 dsc08657 inpixio - HOE BEDENK EN MAAK IK EEN FLATLAY?

Nog niet zo’n lange tijd besloot ik mijn hele Instagramfeed op de kop te gooien, en te gaan werken met flatlays. Al heel snel kreeg ik de meeste vragen over hoe ik toch altijd die flatlays maak en bedenk. Vandaag geef ik hier antwoord op! Ik leg stap voor stap uit hoe ik ze bedenk en hoe het creatieproces er nou precies uitziet, tot aan het plaatsen van de foto op Instagram. Benieuwd? Klik en lees snel mee!


1. Voor dat je begint met een flatlay maken moet je wel een bepaald idee hebben. Je moet weten wat wilt maken en hoe je flatlay eruit moet komen te zien. De ene keer zit ik vol met inspiratie en kan ik achter elkaar verschillende flatlays bedenken maar ik heb ook dagen dat ik totaal niet weet wat ik precies wil. Dit keer wilde ik een flatlay maken in het thema ‘Moederdag’

026a8 dsc086462b252812529 inpixio - HOE BEDENK EN MAAK IK EEN FLATLAY?

Vaak kijk ik rond op Instagram of op Pinterest voor inspiratie of wanneer ik niet zo goed weet welke producten / voorwerpen ik moet gebruiken die bij dat ene voorwerp / product past. Op Pinterest typ ik dan een steekwoorden in en vaak komen daarna de ideeën vanzelf. De mooiste foto’s sla ik op zodat ik deze later nog een keer kan bekijken wanneer ik de flatlay ga maken.

dcdcd dsc086422b252812529 inpixio - HOE BEDENK EN MAAK IK EEN FLATLAY?
 

2.Vaak begint mijn flatlay met één bepaald voorwerp: dit kan een bepaald / nieuw product zijn of juist iets waar ik heel blij of trots op ben, een bepaald seizoen / thema of feestdag zoals kerst, Valentijn, Moederdag enz.

5d0a9 dsc086472b252812529 inpixio - HOE BEDENK EN MAAK IK EEN FLATLAY?
3. Daarna ga ik opzoek naar andere items die bij het voorwerp passen. Vaak kijk ik naar de kleur van de voorwerpen / producten want je wil wel dat het bij elkaar past. Als ik een Moederdag denk dan denk ik aan geurtjes, make-up, bloemen, rood en roze dus dat heb ik terug laten komen in producten die ik uitgekozen heb voor deze flatlay.
 
Zelf kies ik er voor een witte ondergrond zodat de voorwerpen goed naar voren komen in de flatlay maar je kunt natuurlijk ook kiezen voor een andere ondergrond. Het is net wat je zelf mooi vind en wat bij jouw feed past. Het is belangrijk dus dat je goed oplet op de kleurencombinaties en je kunt eventueel gebruik maken van een kleurenpalet. Ik kijk zelf wat ik mooier vind en welke kleuren het beste bij elkaar passen. De meest gebruikte kleur in mijn flatlays is dan ook roze omdat het mijn lievelingskleur is. Je moet het gewoon een beetje aanvoelen en met de kleuren van de voorwerpen / producten spelen.
 
71495 dsc086492b252812529 inpixio - HOE BEDENK EN MAAK IK EEN FLATLAY?
 4. Als je precies weet wat je wil kan je beginnen met de items te verzamelen en begin ik eigenlijk met het ‘leggen’ van de items. Vaak gebeurt dit vrij willekeurig en schuif en draai ik de producten net zo lang tot dat ik te vrede ben met het resultaat. Ik probeer wel de producten goed zichtbaar zijn op de foto en dat alles goed tot zijn recht komt. De ene keer ben je hier zo klaar mee maar soms kan ik uren bezig zijn met het neer leggen van de producten. Ook dit moet je gewoon aanvoelen en met de producten en kleuren spelen. Hoe vaker je het doet hoe makkelijker het wordt.
d5e3a dsc086502b252812529 inpixio - HOE BEDENK EN MAAK IK EEN FLATLAY?

Soms dan leg ik extra producten erbij om bijvoorbeeld een kale plek meer op te vullen en soms haal ik iets weg. Je kunt er voor kiezen om naast grote voorwerpen / producten ook gebruik te maken van kleine dingen zoals sieraden, steentjes, bloemblaadjes om de kleine plekjes in je flatlay op te vullen. Ik kies ervoor om wat rozen blaadjes te gebruiken.

 

5.Dit is de stap waarop je aan de slag kunt met het fotograferen van het flatlay. Je kunt ervoor kiezen om dit te doen met een camera maar met je telefoon wil het ook prima. Zelf gebruik ik mijn telefoon voor Instagram en mijn camera voor mijn blog. Op dat moment beoordeel ik of er nog iets bijgelegd moet worden of dat het goed is. Ik besloot toch om het nagellakje weg te doen en blush kwast toe te voegen aan de flatlay.

e8e5c dsc086532b252812529 inpixio - HOE BEDENK EN MAAK IK EEN FLATLAY?

Daarna is het tijd om foto’s te maken en vaak dus ik dit vanaf verschillende punten en speel ik met de hoeken die ik hem. Zo maak ik foto’s van onderaf, bovenaf, links, rechts, in het midden… Toch was ik niet helemaal tevreden met de foto omdat ik nog iets miste naast de parfum. Er zit altijd wel een goede foto bij die uiteindelijk geschikt is. Tijdens het fotograferen verander ik ook wel eens aan de positie waarop de producten / voorwerpen liggen omdat ik dat dan veel mooier vindt dan mijn bedachte flatlay. Zo voegde ik uiteindelijk toch nog een oogschaduw palette toe aan de linkerkant van de flaylay.

afba8 dsc08657 inpixio - HOE BEDENK EN MAAK IK EEN FLATLAY?

 
6. Vaak maak ik foto’s tussen 5 – 10 foto’s waaruit ik de uiteindelijke flatlay voor Instagram kies. Ik heb ook wel eens momenten dat ik zo 20 – 25 foto’s schiet voor dat de juiste foto erbij zit of dat ik zelfs met 2-3 foto’s al de juiste er tussen zitten die ik kan gebruiken. Deze foto’s verschillen vaak minimaal en soms is het echt alleen de basis van een kleine beweging, of onscherpte in de foto dat ik dan toch net voor een andere foto kies. Als ik te vrede ben  met de foto’s, is het tijd om de foto’s te bewerken op de computer. Wanneer ik ze maak met mijn IPhone ga ik naar Instagram en bewerk in de app de foto veder. Als de foto bewerkt is dan is het natuurlijk tijd om hem te plaatsen en jullie reacties af te wachten.
 
Voor het bewerken van foto’s gebruik ik (verschillende) gratis bewerkingstools. Mocht je benieuwd zijn hoe ik deze foto’s bewerk op de computer of via de app van Instagram zelf?
Dat leg ik je stap voor stap uit in een ander artikel. (ook zo’n veel aangevraagd artikel, hihi)
Volg:
Delen:

Plaats een reactie

 1. 4 mei 2018 / 16:05

  Super leuk om te lezen! Ben de afgelopen weken ook druk geweest met inkopen voor mijn fotos dus dit weekend maar eens het een en ander gaan proberen. Jij gebruikt studiolampen toch? Zelf gebruik ik enkel het daglicht dat ik heb en bewerk ik de foto om hem wat lichter te maken.

 2. 4 mei 2018 / 16:05

  Super leuk om te lezen! Ben de afgelopen weken ook druk geweest met inkopen voor mijn fotos dus dit weekend maar eens het een en ander gaan proberen. Jij gebruikt studiolampen toch? Zelf gebruik ik enkel het daglicht dat ik heb en bewerk ik de foto om hem wat lichter te maken.

 3. Sabrina
  4 mei 2018 / 18:28

  Ik vind e foto op zich best mooi, maar het is jammer dat het eigenlijk niet meer duidelijk is wat het hoofd onderwerp is

 4. Sabrina
  4 mei 2018 / 18:28

  Ik vind e foto op zich best mooi, maar het is jammer dat het eigenlijk niet meer duidelijk is wat het hoofd onderwerp is

 5. 4 mei 2018 / 19:24

  Wat leuk! klopt, ik heb drie studio lampen die ik gebruik bij het fotograferen van producten en ook van flaylay's. Maar vaak moet ik als nog de foto's bewerken om ze echt mooi wit / licht te krijgen maar het steelt wel iets maar met daglicht wil het natuurlijk ook prima.

 6. 4 mei 2018 / 19:24

  Wat leuk! klopt, ik heb drie studio lampen die ik gebruik bij het fotograferen van producten en ook van flaylay's. Maar vaak moet ik als nog de foto's bewerken om ze echt mooi wit / licht te krijgen maar het steelt wel iets maar met daglicht wil het natuurlijk ook prima.

 7. 4 mei 2018 / 19:27

  Aan deze flaylay was in het thema Moederdag en heb gezocht naar producten die je bijvoorbeeld je moeder / schoonmoeder cadeau kunt doen. Er zat niet echt veder een hoofd onderwerp aan vast maar zoals ik al zei je kunt een flaylay net zo maken als wat jezelf leuk vind. Je kunt je creativiteit helemaal de vrije loop laten en gewoon lekker uitproberen. Dit was gewoon een voorbeeld, om te laten zien wat er allemaal vooraf gaat en hoe ik te werk ga.

 8. 4 mei 2018 / 19:27

  Aan deze flaylay was in het thema Moederdag en heb gezocht naar producten die je bijvoorbeeld je moeder / schoonmoeder cadeau kunt doen. Er zat niet echt veder een hoofd onderwerp aan vast maar zoals ik al zei je kunt een flaylay net zo maken als wat jezelf leuk vind. Je kunt je creativiteit helemaal de vrije loop laten en gewoon lekker uitproberen. Dit was gewoon een voorbeeld, om te laten zien wat er allemaal vooraf gaat en hoe ik te werk ga.

 9. 4 mei 2018 / 23:10

  Je foto’s zijn echt super mooi geworden de laatste tijd! Bloemetjes en rozenblaadjes maken foto’s echt af he! Ben er zelf ook dol op.

 10. 4 mei 2018 / 23:10

  Je foto’s zijn echt super mooi geworden de laatste tijd! Bloemetjes en rozenblaadjes maken foto’s echt af he! Ben er zelf ook dol op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge